Домакинствата у нас в двете крайности – затъват в кредити или пестят

Все още се чака официалното представяне на бюджета за догодина, но вече е ясно – ще има повече пари за социални плащания, ще бъдат увеличени минималната работна заплата и пенсиите от юли. Как обаче държавният бюджет ще се отрази на семейния и ще останат ли повече пари в домакинствата?

За да има повече пари за българските домакинства, икономиката като цяло трябва да се раздвижи. Засега обаче несигурността остава.

От последните данни на БНБ се вижда, че депозитите на домакинствата са достигнали 35 милиарда лева. Големите суми обаче са концентрирани в малък процент сметки, най-масови са депозитите и разплащателните сметки от 1000 до 10 000 лв, предава bTV.

Същевременно под формата на бързи кредити, често за текущи разходи, са изтеглени 1,5 млрд. лв. Българите по-скоро изплащат стари, отколкото да теглят нови кредити, като делът на лошите банкови заеми в последните месеци се задържа малко над 20%.

Домакинствата, в които има пенсионер или са с минимални доходи, ще получат малко повече средства догодина.

Икономистите се опасяват, че ръстът на минималната заплата и осигурителните прагове може да има обратен ефект за някои домакинства – мерките да доведат до съкращения. „Догодина по-розовото бъдеще зависи до голяма степен от това дали икономиката ще порасне и дали ще се създадат нови работни места. Тоест не толкова от бюджета, колкото от икономиката, която ще генерира по-висока заетост и доходи“, обяснява Петър Ганев.

Според анализаторите, домакинствата все по-често са в двете крайности – или изнемогват и затъват в кредити, или пестят. И в двата случая обаче към семейния бюджет трябва да се подхожда отговорно. Първата стъпка е всички приходи и разходи да се записват – така се виждат и пробойните в семейната хазна. А когато домакинството е задлъжняло, разходите да се ограничат максимално.

„Дори за кабелна тв – нещо, което на пръв поглед изглежда минимално, по 20 лв. на месец , но на годишна основа прави 300 лв. – сума, която реално погледнато може да бъде спестена“, съветва Деян Василев, финансов консултант.

Задлъжняването за консумация също трябва да се избягва. Финансистите съветват още домакинствата, които успяват да покрият основните си нужди, да не се отпускат, а да заделят по 10-15% от месечните си доходи за непредвидени разходи.

Все още е рано да се прогнозира дали надеждите за икономически ръст от 1,8 на сто догодина ще се оправдаят. Според анализатори сигналите към момента са противоречиви – от една страна има минимален ръст на износа, разкриват се и нови работни места, а от друга страна инвестициите продължават да се свиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *