Домашен калкулатор ще изчислява инфлацията в личния ни бюджет

Домашен калкулатор ще помага на хората да изчисляват разходите си и инфлацията в бюджета си. Той ще бъде достъпен безплатно на сайта на Националния статистически институт. Проектът е на стойност 500 000 лева и е по Оперативна програма „Административен капацитет“.

Най-вероятно домашният калкулатор ще бъде достъпен през септември. Говорителят на статистическия институт Любомир Блатски обясни какви изчисления ще могат да бъдат направени с новата програма. Целта му е всеки да може да изчисли собствената си инфлация. Ще има възможност на сайта на НСИ всеки, който има желание да въведе собствените си данни, като например какви са били разходите и доходите му през месеца. За какво хората са давали средствата си на базата на потреблението, на доходите и разходите на домакинствата. Всеки може да види как на него му се отразява инфлацията, каза Блатски и допълни, че все още се обмисля идеята да има възможност хората да изплащат получената информация и в НСИ.

Блатски бе категоричен, че информацията, която гражданите попълват, ще бъде използвана единствено от статистическия институт. Дори някой да попълни данни за недекларирани доходи, от статистиката нямат право да пристъпят към наказателни действия.
Lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *