Домейнът, който продава

Идеята да направиш уебсайт за твоябизнесе повече от добра. Когато избираш името обаче е добре да помислиш в дългосрочен план. Не е важно просто да се позиционираш в интернет пространството, а освен това и да може да бъдеш намиран лесно. Желателно е изборът на домейн име да не бъде хаотичен, а да бъде направен внимателно и с мисъл. Това ще бъде един сигуренпасивен източник на пари. Защо ли? Защото доброто име гарантира по-добро позициониране в търсачките. Освен това клиентите с лекота ще запомнят името ти, ще се връщат на сайта ти, ще го препоръчват на приятели. Както се казва – името ще работи за теб. Ето няколко съвета, които могат да ти дадат насока при избора на домейн име.

Кой си тии какво правиш

Може би изходящ момент при определянето на името винаги трябва да бъде това какво представлява твоят бизнес и с какво се занимаваш. Една от възможностите е да използваш името на твоята фирма като основа за домейн името. Така в дългосрочен план ще наложиш своя бранд на пазара – ще бъдеш разпознаваем и въвеждайки това име, хората ще знаят какво да очакват. Може да избереш името си и чрез основния продукт, който предлагаш, например maratonki.bg, kitari.com и други подобни. Не мога да кажа, че има абсолютно правилно решение в случая. В днешно време интернет пространството е изпълнено с всевъзможни уебсайтове. Затова просто трябва да избереш име, което да се откроява на фона на всичко останало.

Не прекалявай с текста

Важно е да съобразиш дължината на името на твоя уебсайт. Хората не обичат дълги имена, защото те са трудни за запомняне. Особено когато това е в комбинация с по-дълги и по-трудни за запомняне думи, това е почти сигурна гаранция за провал. Хората трудно биха се върнали към твоя уебсайт, освен ако не са го записали някъде. Едно добро решение е да съкратиш някоя дума или да използваш популярно съкращение, което ще бъде лесно запаметено. Имай предвид обаче, че ако съкращението може да подведе клиента ти и да го затрудни при откриването ти в интернет, по-добре е да го избегнеш, дори на цената на по-дълго домейн име. Така например ако трябва да съкратиш английската дума International, това може да се направи като int. или intl. Товаведнагавнася смут в клиента относно правилното изписване на името, като евентуалното последствие е да загубиш съответния клиент.

Думи, думи, думи…

В допълнение към горното, бихискал даобърна внимание колко важен е подборът от думи. Аз бих препоръчал използването на прости и ясни думи, от които ясно да става ясно какъв е домейнът. Внимавай, когато изписваш български думи на латиница – нашият език има редица букви – й, я, ю, ц, ш, щ, които могат да се изпишат по различен начин на латиница и това отново да доведе до смут и объркване у клиента, а както вече стана дума – това е последното, което искаш. Подобни съображения следва да се имат предвид и при избора на думи на английски език. Ако думата е сложна за изписване и за запомняне, то по-добре е тя да бъде просто сменена с някоя по-лесна и понятна.

.com .net. .bg, а защо не и .ninja

Разширението, което избереш за твоя уебсайт макар и не толкова определящо, също може да изиграе важна роля за това да се откроиш сред конкуренцията. Безспорно най-популярното разширение е .com и притежаването на желаното от теб домейн име с разширение .com е бих казал почти задължително. Независимо дали възнамеряваш да го използваш или не, първосигналната реакция на всеки клиент е да завърши домейн името с .com. Затова ако основното име ти е с друго разширение, помисли за покупката и на .com домейна и го направи препращащ към основния. В противен случай ако някой конкурент закупи .com домейна, може да отмъкне част от трафика, който е насочен към теб. Всъщност препоръчително е ако имаш възможност, да закупиш по-популярните разширения за твоето име с цел да не се възползва някой друг от тях и в резултат да губиш клиенти.

Ето и какво стои зад съответните символи на всяко едно разширение:

.com – commercial, което в превод означава търговски или комерсиален. Това разширение е подходящо за почти всякакви сайтове поради простата причина, че както вече споменах, то е най-популярното. Като че ли отмина времето, когато то се използваше единствено в случаите, когато става дума за уебсайт с търговско предназначение.

.net – network или network provider– това е второто по популярност разширение, което също започва да се измества от основното си предназначение и все повече да се налага като алтернатива на .com разширението.

.org – organization – най-често се използва оторганизации с нестопанска цел.

.info – information – използва се предимно за информационни сайтове.

.bg – едно от многото местни разширения, всяко от които отговаря на определена държава. Характерното при тях е, че всяка държава има свободата сама да определя изисквания за регистрацията на домейн имена.

.ninja – това пък е едно от “модерните” разширения, които заляха интернет в последно време. Подобни разширения са още например .guru, .bike, .clothing и други. Тук чрез използването на малко фантазия могат да се получат интересни имена, които да се откроят и със сигурност да бъдат запомнени.

Ако избраното от теб име с разширение .com е заето, но пък .net е свободно например, не те съветвам да го купуваш, защото дори продуктът, който предлагаш да е по-добър от този на конкуренцията, шансовете клиентът да отиде при .com по подразбиране е доста голям.

За тиретата и цифрите

Преди време най-широко застъпваната теория беше да се избягва включването на тирета и цифри в домейн името на всяка цена. Впоследствие се появиха застъпници на идеята, че включването на тирета например може да подобри оптимизацията на твоя уебсайт. С други думи тирето може да спомогне за по-доброто позициониране на сайта при търсене в Гугъл или друга търсачка. И тук според мен няма категорично верен отговор. Според мен е добре да се добавят, когато е необходимо – например за по-ясно разграничаване и обособяване на отделните думи и да се избягват, когато използването им не е наложително.

Джакпот

Понякога едно домейн име може да осигури доста светли старини. Макар и шансът да е почти колкото да уцелиш шестица от тотото, все пак има не малко истории за домейни, продадени за по няколко милиона. Така например домейнът sex.com е продаден за 13 милиона долара през 2010 год. Във всеки случай обаче всеки домейн крие в себе си някаква стойност и можеда се продаде. Любимото ми правило е, че един домейн струва толкова, колкото някой е склонен да даде за него. Това прави границите неизмерими. Съществуват различни стратегии за продажбата на домейни. Може да се използват думи, които в момента набират популярност, може да се използват наложили се думи, които приличат на утвърден бизнес и след това да му бъдат предложени. А могат просто да се използват различни комбинации от букви и цифри, които в един момент да привлекат вниманието на потенциален купувач.

В заключениеискам да кажа само, че дали и колко ще изкарваш от своя домейн зависи изцяло от теб. Помисли, раздвижи фантазията си и избери такова име, което да те откроява, да те храктеризира и да бъде твоята визитна картичка в необятното интернет пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *