Дончева: Гражданите трябва да се противопоставят на „държавата на екшъните“

София /КРОСС/ Гражданите трябва да се противопоставят на държавата на екшъните и истерията. Това заяви Татяна Дончева при представяне на инициативата „Движение 21” в НДК, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По думите на Дончева, Движение 21 ще бъде национално движение на гражданите и в него ще има място за хора с различни убеждения.
Тя допълни, че идеята за този проект е по-стара и не е пряко свързана с настоящата ситуация.

Дончева не изключи възможността, ако гражданите пожелаят, движението да участва в политическия живот, да се предприемат съответните действия, но засега е категорична, че то ще остане под формата на гражданско движение.
„Мобилизираме гражданите, за да могат те да решават проблемите си”, каза Татяна Дончева. Тя припомни, че цялата ни рана демокрация е била рожба на гражданския сектор и уточни, че в началото на прехода хората са били много активни по всички ключови въпроси.

Според Дончева, водени от усещането, че са ощетени през последните 20 години, хората са избрали сегашното управление, което по думите й е „един голям национален експеримент, който ще платим тежко”. Много тревожен е въпросът за правовата държава, подчерта Дончева. Според нея, за първи път има злоупотреба със службите за сигурност, а целта на показните акции и арести е да се всее страх у гражданите.
„Държавата се превърна в полицейски участък”, добави Дончева.

Според нея, в близките месеци, се очаква България да не може да си плаща сметките. Затова още от следващата седмица икономическият екип на движението, ще започне работа, първоначално неформално, като целта е да бъдат представени евентуални стъпки по отношение на икономическата ситуация.

Като членове на инициативния комитет бяха представени Желю Бойчев, Пламен Марков и Данаил Георгиев, както и Людмила Елкова, която не беше в залата поради ангажименти в чужбина.

Жельо Бойчев изтъкна като причина за присъединяването си към движението страхът, който след 20 години отново се е върнал в страната. „Хората се страхуват да изкажат мнението си, за да не загубят своята работа или своя бизнес, а политиците се страхуват да взимат решения”, подчерта Бойчев.
Той обобщи, че този страх го плащаме всички ние.

Бившият треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков заяви, че новото движение има не популистки, а прагматични предложения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *