Дора Янкова: Кризата се отрази тежко върху местните финанси

Нов тип взаимоотношения с държавата по отношение на общинските финанси и нов закон. Това си пожела през идващата 2010 г. кметът на Смолян и председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Дора Янкова, в интервю за Информационна агенция КРОСС. „Икономическата криза се отрази тежко върху местните финанси”, отчете тя и даде като пример собствената си община Смолян :
„В приходната част останахме почти изцяло на местни приходи от данъци и такси, тъй като нямаше пазар и продажби. Ние бяхме заложени около 3-4 милиона, свързани с пазара и продажбата на имоти, но това реално не се реализира.
Нарасна силно безработицата, особено във второто полугодие, отиде до 13%, докато в предишни години отчитахме 6% процента. Т.е. нарастването е двойно”.

По думите на Дора Янкова, съществуват възможности икономическият данък да стане и местен, поне част от него: „Ако останем със статуквото, което мина тази година, като един тежък извод за финансите на общините, рискуваме да забавим местното развитие, тъй като само европейските фондове не стигат. Те са бавни и не са толкова много. Ако направите една сметка и видите колко са всички средства за 7-годишния период, който изтича 2013 г., ще видите, че разделено на всички общини не се пада по повече от 1 милион. Ако останем само на тези средства, това ще задълбочи контрастите между отделните общини”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *