Досието „Буда“ и тройният параван

В тази връзка Еми Барух иска да ни каже следните няколко неща:
За световните информационни агенции (“от Берлин през Лондон до Вашингтон”) България в момента е интересна единствено и само заради разследването на терористичния атентат на летище Сарафово през юли 2012 година, при който загинаха шестима души. Това разследване е важно заради всички възможни версии за по-нататъшното разпределение на силите на терора върху територията на Стария континент. И не само…
За българските информационни канали най-интересната тема в момента е досието “Буда”, което се появи в сайта за разследваща журналистика „Биволъ” и поднови публичния дебат за връзките на Бойко Борисов с подземния свят на България. И не само…
Истините и неистините
Между тези два паралелни свята са разположени различни конспиративни уравнения – глобални и локални, с различна степен на трудност и с много неизвестни.
В локален план първата реакция на Борисов след появата на досието “Буда” беше моментална – “това са глупости”. После премиерът започна да подрежда различни факти върху произволен слалом с разминаващи се във времето дати. Накрая стигна до “железния” аргумент за своята безукорност – почестите, с които е посрещан в “Берлин, Лондон и Вашингтон”. От тази гледна точка биха могли да се кажат няколко неща:

      От Берлин през Лондон до Вашингтон
Първо: докато премиерът на страната (страна-членка на ЕС и НАТО) съдейства на разследване от международен мащаб, засягащо едни от най-опасните световни терористични мрежи, той (образно казано) ще бъде посрещан “с военни почести” и ще получава ордени “за полицейските си дейности” и в Берлин, и в Лондон и във Вашингтон.
Второ: в “Берлин, Лондон и Вашингтон” отдавна е постигнат мълчалив консенсус за ненамеса при осветяването на разработки на държавници, свързани с подземния свят. Това не значи че “те” не познават досието “Буда”.
И не само…
Анализът на истините и неистините, които се съдържат между двете корици на тази папка, трябва да бъде направен обаче не от “Берлин, Лондон и Вашингтон”, а от просветения елит на страната. От политиците, от интелектуалците, от независимата съдебна власт… От медиите.
И трето: заради онези неофициални, нелицеприятни, но много значими за имиджа на страната епитети, с които в “Берлин, Лондон и Вашингтон” се споменава името на България – страна на мафиоти, на неграмотни балкански величия, страна на корумпирани политици, мошеници и манипулатори – заради всичко това премиерът на България дължи обяснение на гражданите на България. И не само…

Еми  Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *