Доставчиците на ток искат по-високи цени от 1 юли.

Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ искат увеличение на цените на тока за бита от 1 юли. Това стана ясно от съобщенията на трите дружества, публикувани днес. Единствено ЕВН обаче дава точна информация с колко иска да поскъпне токът.

Останалите две дружества ще внесат исканията си направо в Комисията за енергийно и водно регулиране до края на март. Все още липсва информация за предложенията на държавните централи за нови цени на тока от юли.

От ЕВН предлагат дневната тарифа за битовите абонати да поскъпне с 2,3%, а нощната с 3,5 на сто. Компанията е изчислила, че ако даден потребител ползва около 200 квтч дневен ток и 70 квтч нощен, месечната му сметка би се увеличила с 1,23 лева от 49,13 лева с ДДС на 50,36 лева.

От дружеството настояват за увеличение, за да могат да финансират поддръжката на мрежата си през следващия ценови период и напомнят, че имат 1,5 млн. битови клиенти.

Доставчиците на електроенергия имат задължение да публикуват предлаганите от тях промени в цените на тока до края на февруари.

През последните две години обаче ЧЕЗ и „Енерго про“ заобикалят задължението си като публикуват само намерения, но не и конкретни цифри. Така например от „ЧЕЗ Електро“ обявяват, че искат признатите им приходи да бъдат 610 349 000 лева за следващата година.

Тъй като искането е по-малко от приетото през миналата година (765 млн. лева), може да се тълкува, че компанията иска да има по-малки задължения, тоест увеличаване на цената на тока. От дружеството настояват да бъде премахнато и кръстосаното субсидиране между цените на тока за бизнеса и бита.

Подобно искане е обявила и „Енерго про“, която настоява бъдещата цена на тока да покрива разходите на компанията.

Окончателно решение за цените на тока ще вземе КЕВР в края на юни. До момента комисията прогнозира, че ще има намаление, а не увеличение на услугата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *