Доставчици на топломери в аферата с Вальо Топлото

Двете фирми с най-големи обороти в доставката на топломери за столичната „Топлофикация“ са във фокуса на разследването за пране на пари срещу Валентин Димитров. Това съобщиха източници от прокуратурата. Разследващите от Националното следствие са изискали цялата документация на фирмите „Бруната“ и „Фесто-България“. Очевидци разкриха пред „Стандарт“, че управляващият на „Фесто-България“ е бил за разпит на бул. „Г. М. Димитров“ 54 преди месец. Автомобил на „Бруната“ пък бил забелязан пред Съдебната палата. И двете фирми са доставяли топломери за абонатните станции на „Топлофикация“ за милиони левове. Все още не е ясно как двете фирми са замесени в историята с прането на пари на Вальо Топлото.

Валентин Димитров не за първи път казва, че парите по първата запорирана сметка в Австрия не са негови, а му са дадени за управление. Това той разкрива още първия път, когато проговаря – в средата на септември, когато официално му е повдигнато обвинението за прането на парите в австрийската сметка. Подобна защитна теза изцяло съвпада с разкритите преди това твърдения в „Стандарт“. Според версията парите по тази сметка са изнесени с куфарче през границата, след това са дадени на местна счетоводна къща, която ги е превела по сметката на Вальо Топлото. „Не е трудно Димитров да извади по всяко време договор за управление на парите с някоя офшорна фирма – например от Вирджинските острови“, споделиха отлично започнати източници.

Времето работи за прокуратурата, заяви вчера пред „Стандарт“ обвинителят по делото Божидар Джамбазов. Австрия още не е разкрила детайлите около местната сметката на Топлото. Той се надява това да стане в скоро време. Дори и да не се случи, след 1 януари започват да важат други правила за сътрудничеството и нещата ще се случват бързо. Това несъмнено ще даде тласък на разследването на далаверите на Димитров, убеден е прокурорът.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *