Доста обнадеждаващи данни за американската икономика

Индексът на цените на жилищата в най-големите 20 градове на САЩ, определян от S&P/Case-Shiller, отбеляза повишение през март с 0,9% на месечна база след 0,0% през февруари и при прогнози за повишение с 0,2%.

Това представлява първо повишение на жилищните цени на месечна база от пет месеца насам, като в 19 от големите американски градове цените на жилищата са били по-високи през март спрямо предишния месец и едва в Ню Йорк са регистрирали слабо понижение, пише bnr.bg.

На годишна база цените на жилищата в 20-те най-големи градове се повишиха с 12,4% през март (при прогноза за по-слабо повишение с 11,8%) след ръст с 12,9% през втория месец на годината и пикът от 13,7%, който беше достигнат през ноември 2013-а година.

Изненадващ ръст на американските поръчки за стоки с дълготрайна употреба през април

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ отбелязаха през април изненадващ добър ръст за трети пореден месец, но благодарение единствено на здрав скок на поръчките в сектора на отбраната, показват днешни данни на министерството на търговията.

Новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се повишиха през април с 0,8% на месечна база (при прогнози за понижение с 0,5%) след солиден скок от 3,6% на поръчките през март (възходяща ревизия от повишение с 2,5%).

Изключвайки транспорта, поръчките за дълготрайни промишлени стоки се повишиха през април с едва 0,1% (при прогноза за 0,0%) след скок с 2,9% през март (възходяща ревизия от повишение с 2,1%), като в същото време транспортните поръчки скочиха с 2,3% на месечна база.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се понижиха през април с 0,8% след ръст от 2,9% през предишния месец (възходяща ревизия от 1,9%), като само поръчките за промишлени стоки за сектора на отбраната регистрират ръст от цели 39,3% – рекордно едномесечно повишение от декември 2012-а година насам.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче отбелязаха спад с 1,2% (при прогнози за повишение с 0,2%) след скок с цели 4,7% през март (възходяща ревизия от повишение с 2,9%).
Именно тези последни данни се следят като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Солидният спад от 1,2% (макар и след силния ръст от 4,9% през март) не е добър сигнал за перспективите пред американските компании и пред икономическия растеж на САЩ през пролетните месеци и може да охлади очакванията за рязък отскок на БВП през второто тримесечие след „зимната“ икономическа стагнацията в началото на годината.

Експанзията в американския сектор на услугите се ускори до двугодишен връх

Експанзията на активността в сектора на услугите в САЩ отбеляза изненадващо рязко подобрение през май до най-високо ниво от повече от две години насам, като в същото време заетостта в сектора също регистрира солиден ръст, показват предварителните данни от проучване на агенция Markit.

Предварителният PMI индекс, измерващ активността в американския сектор на услугите, се подобри през май до 58,4 пункта от 55,0 пункта през април и при прогнози за понижение до 54,5 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса от март 2012-а година насам.

Важната компонентата на индекса за работната заетост в сектора на услугите скочи рязко до 53,2 пункта през май от 51,7 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от началото на годината. Това представлява позитивен сигнал преди важния доклад за заетостта в САЩ през май (на 6-и юни), тъй като именно в сектора на услугите се разкриват най-много нови работни места.
Предварителния PMI индекс на общата бизнес активност в САЩ (в промишления и в сектора на услугите), измерван от агенция Markit, се повиши през май до 58,6 пункта (най-солидна обща бизнес експанзия от април 2010-а година насам) от 55,6 пункта през април.

Това е доста добър сигнал за американското икономическо развитие в средата на второто тримесечие на годината.

Предварителното PMI проучване в сектора на услугите за месец май е допълнителен знак, че икономиката на САЩ набира скорост през второто тримесечие на годината, заяви Тим Муур, който е главен икономист в агенция Markit. Той допълни, че проучването би трябвало да подкрепи мненията, че слабостта на американската икономика в началото на годината се дължеше на негативното влияние на извънредно лошите зимни условия в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *