Доходите нараснаха с 4 на сто за година

Доходите на хората са се увеличили реално с 4,1% за последната година. През септември всеки човек е получил средно по 194,07 лв., обявиха от Националния статистически институт. Това е със 17,24 лв. повече от същия месец на миналата година. Но сумата намалява, като се махне натрупаната инфлация.

Средните доходи на домакинствата през септември са били 492,74 лв. или с 38,65 лв. повече от същия месец на миналата година. Увеличава се делът на работната заплата и банковите кредити в семейните пари. През септември всяко домакинство е взело средно по 23 лв. заеми, което е двойно повече от същия месец на 2004 г. Затова се увеличават харчовете за връщане на заеми, както и за транспорт. Нарастват и парите, които хората внасят в банки. На влог всяко семейство през септември държи средно по 14 лв. За наеми, вода, ток и отопление отиват 14,2% от разходите или средно по 71,22 лв. на месец.

През септември е намаляло потреблението на повечето основни храни. Хората ядат по-малко хляб, мляко, плодове и зеленчуци отколкото през същия месец на миналата година.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *