Доходите ни скачат с 35%, ако усвоим на 100% европарите

 
Това показват изчисленията, направени чрез модела за оценка на въздействието на разходите по линия на Структурните и Кохезионния фонд върху българската икономика SIBILA.
Без средствата от ЕС безработицата би била по-висока, а доходите биха били по-ниски, сочи анализът.
Изчисленията показват, че към края на 2012 година благодарение на евросредствата доходите ще са се увеличили с 5,6%.
Съгласно направените оценки в резултат на използването на Структурния и Кохезионния фонд към края на 2011 година, коефициентът на безработицата в страната е с 1,7 процента по-нисък отколкото би бил без притока на тези средства.
Към края на 2013 година се очаква безработицата да е с 4% по-ниска, отколкото ако не получавахме пари от Брюксел, отбеляза министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който представи модела SIBILA.
Към края на миналата година заетите лица в икономиката ни са се увеличили с 2,6% спрямо сценария при липса на средства от ЕС. Това означава на практика 100 000 заети повече. Тези ефекти се очаква да се запазят до края на 2015 година, когато заетостта трябва да се е увеличила с 4,8% благодарение на парите от Брюксел.
Средствата от Структурните и Кохезионния фонд са довели до 1,5% по-висока стойност на БВП в сравнение със сценария без тези средства. 65% от растежа на БВП за 2011 година е в резултат на усвояването на парите от тези фондове.
Според прогнози, направени с модела към края на 2015 година, когато ще се появят и част от дългосрочните ефекти по линия на средствата от тези фондове, приносът им за икономическото развитие на страната ще нарасне до 9,3% по-висок БВП в сравнение със сценария, в който тези средства липсват. Благодарение на тези европейски пари се очаква обемът на чуждестранните инвестиции да нарасне с 40,7% към края на 2015 година.

finansi

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *