Доходите ще растат по-бързо от цените

Дикран Тебеян

зам.-председател на Българската стопанска камара

– Господин Тебеян, с колко очаквате да се вдигнат заплатите догодина?

– Работодатели и синдикати се договориха за 14% увеличение на минималните осигурителни прагове, а това са най-ниските заплати. Затова не очаквам за добрите работници по-малък процент. И без това има дефицит на квалифицирани кадри. Това е допълнителен източник на приходи в държавния бюджет, защото върху по-високи заплати се плащат по-високи данъци, има по-голямо потребление и оттам повече ДДС. Цените на някои стоки също ще започнат да се повишават – очаква се инфлация, по-висока от 4,4%, както е заложено. Ще има ръст и на цени, и на заплати, но смятам, че заплатите ще изпреварват цените. Според мен причината е, че икономиката върви добре, има приличен икономически растеж. Има и дефицит на квалифицирани кадри и техните заплати растат по-бързо. На АЕЦ „Белене“ например ще трябват много квалифицирани работници, а там заплащането ще бъде сравнително високо. Редица металургични предприятия удвояват капацитета си и също търсят добри работници.

– Ще има ли голяма разлика между заплатите на квалифицираните работници и неквалифицираните ?

– Очаквам го и може би в бъдеще България ще е характерна с голямата разлика между двата вида възнаграждения.

– В кои области очаквате най-голям скок?

– Трудно да се каже, още не е ясно кои отрасли как ще се развиват. Напоследък например се появиха съобщения, че ще има ограничения на износа на месо.

– Предложихте преди дни да се въведат квоти за чуждестранни работници. За колко души става въпрос?

– В България никой няма представа точно какви са потребностите на пазара на труда, защото никой не ги проучва. В БСК смятаме, че браншовите и регионалните организации на бизнеса трябва да заявят какви кадри по професия им трябват. Според тях Министерството на труда и социалната политика всяка година трябва да определя квоти, нещо като „зелена карта“ по професии. На базата на тези квоти ще може чуждестранни работници да идват на работа, докато квотата се запълни. Първо ще се вземат хора от страни членки на ЕС, след това – от българската диаспора в чужбина – Молдова, Украйна, Македония, които знаят езика.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *