Доходностите по ДЦК в еврозоната удариха рекордни дъна

Доходностите по държавните ценни книжа (ДЦК) на страните от еврозоната спадат рязко в понеделник, удряйки нови рекордно ниски стойности. Пониженията идват след началото на покупките на обезпечени с активи ценни книжа – ход, предприет от Европейската централна банка в края на миналата седмица.

Доходността по 10-годишните облигации на Испания спада с пет базисни пункта до 1,967 на сто. Равнището е под границата от 2% за първи път в историята

Същевременно в съседна Португалия доходността по държавните бонове с падеж след 10 години е надолу с 4,4 базисни пункта до 2,958%. И тук е отбелязан рекорд, като за първи път в историята равнището е под 3 на сто.

Не по-различна е ситуацията в Италия, където също се отчита рекорден минимум от 2,169% по 10-годишните държавни облигации.

И в Ирландия доходността по 10-годишните ДЦК е на исторически минимум от 1,479 на сто.

Макар и доходността по гръцките ДЦК с падеж след 10 години да не е на историческо дъно, равнището от 7,893% е най-ниското в последните три седмици.

Спадовете идват, след като в края на миналата седмица ЕЦБ официално започна да изкупува обезпечени с активи ценни книжа. Програмата е част от стратегията на президента Марио Драги, който обеща да разшири баланса на институцията с до 1 трлн. евро. Според заявки тя вероятно ще продължи най-малко две години.

Ако програмата за покупка на обезпечени с активи ценни книжа не достигне обем от 1 трлн. евро, тласъкът за икономиката може да се окаже по-малък от прогнозираното, което да доведе до необходимостта от печатане на пари. Най-вероятният използван от Марио Драги и компания метод са т.нар. количествени улеснения, предприети с променлив успех в Япония и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *