Доходността по 10-годишните германски ДЦК спадна под 1% за първи път в историята

Последните песимистични новини от еврозоната, особено за Германия и Франция, изпратиха доходността по германските държавни ценни книжа (ДЦК) до рекордно ниски стойности, съобщава The Wall Street Journal. Движението на разходите за финансиране на Берлин е сигнал, че инвеститорите очакват нова порция стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Доходността по 10-годишните германски бундове се свлече до под 1% за първипътв историята, спадайки до 0,989% в четвъртък. Впоследствие равнището отбеляза лек възход, за да достигне 1,018%.

„Това е сигнал за проблемите на икономиката на еврозоната“, каза Марк Даудинг, съръководител на звеното за оценка на дълговете в BlueBay Asset Management. „Посоката на движение е водена от по-разочароващите данни и страховете, че може и да се наложи ЕЦБ да направи повече“, добави той.

По-рано през деня Евростат съобщи, чебрутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е записал нулев растежпрез второто тримесечие спрямо първото. Икономиката на еврозоната обаче отчете годишен ръст от 0,7 на сто за периода.

Според Лий Хардман, валутен икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, данните от четвъртък „подсилват опасенията на инвеститорите за перспективите за растеж на еврозоната в момент, когато нарастващото геополитическо напрежение също увеличава рисковете“.

Инерция изгуби и икономиката на Германия, която през второто тримесечие на 2014 г.се сви с 0,2%спрямо периода януари-март.

Една от причините според германската статистическа служба Destatis е мекото време, заради което през първите три месеца на годината беше отчетен по-висок от обичайното икономически растеж. Според изчисленията БВП на Германия се е разширил с 0,7% в периода януари-март 2014 г. спрямо ръст от 0,4% през последните три месеца на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *