Доц. Иво Христов: ЕРП-тата са само върхът на айсберга

 Според организаторите трябва да има пълен контрол на ЕРП-тата и при констатирани нередности направо да им се отнема лицензът. Уредите да се контролират от държавен неутрален орган, а не от самите дружества, каза пред „Хоризонт“ Стоян Александров от Дулово.
Според социолога Иво Христов, автор на книгата „Черните дупки на българската енергетика“, ЕРП-тата са необходимият виновник.
Аз не мога да обвинявам хората, че не могат да видят по-дълбоки системни причини за непосилните сметки на тока. Но ЕРП-тата са само върха на айсберга. Хората не подозират колко е огромен той и какви мафиотски обвързаности има там. Зад системата от ЕРП-та защо не се повдигат въпросите – каква е ролята на НЕК, каква е ролята на БЕХ, на Министерството на икономиката, на министъра и не на последно място, каква е структурата на самите производители на електричество и с какви ресурси се захранват? Защото това не е политически изгодно и не е коректно.
А Божидар Митев, председател Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ, е на мнение, че трябва да се предоговорят цените, на които продават американските централи в България.
Сега чувам, че прокуратурата ще започне проверка на енергийния регулатор. Спомнете си как започна мандатът на това правителство – с одиторски доклад, който беше извършен от ДКЕВР, отново имаше заплахи за отнемане на лицензи. В края на мандата трябва да се покажат мускули. Ние непрекъснато алармираме, че ЕРП-тата не работят според предоставената им лицензия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *