Доц. Ингрид Шикова: Страните в еврозоната нямат единна фискална политика

София /КРОСС/ Сегашният проблем в еврозоната тлее много отдавна и една от причините е, че страните нямат единна фискална политика. Цялата история на ЕС показва, че съюзът реагира при кризи и донякъде те му се отразяват благотворно. Хубавото е, че за първи път държавните ръководители на страните-членки се замислиха върху това, че е създаден паричен съюз без неговия икономически другар. Това коментира доц. Ингрид Шикова- ръководител на катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в предаването „Събота 150″. „Сега се появява на повърхността, което е следствие на кризата и някои други обстоятелства“, уточни Шикова.
Тя прогнозира: „Ще вървим отново в посока интеграция – стъпка по стъпка. Ще се предприемат мерки по стабилизация на еврозоната, но те няма да бъдат радикални и ще бъдат в рамките на наскоро влезлия в сила Лисабонски договор.
Доц. Ингрид Шикова посочи, че Гърция в своето почти 30-годишно членство е получила огромни доказателства за солидарност от държавите-членки на ЕС, в това число и много средства по линия на структурните фондове. Тя обаче уточни: „В еврозоната действат други правила. Всяка държава, когато се присъединява към нея, трябва да изпълни определени критерии, чието изпълнение продължава и след това. Германия винаги е настоявала за дисциплина в това отношение. Именно затова бе създаден този Пакт за стабилност и растеж, който ограничава бюджетните дефицити до 3%“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *