Дошъл ли е моментът за сигурна добра доходност от селската нива?

Сега е моментът за сключването на добри сделки за земя и собствениците и наследниците трябва да се възползват от ценовите нива, коментираха от компанията за управление на поземлени активи „Агрион“. Поводът беше тегленето на големите победители в лятната им томбола. Според тях това може да доведе до активизиране на покупко-продажбите, особено, когато става дума за по-малки, неокрупнени парцели. Парите могат да се използват за покупка на друг имот – например жилище.
От април до юни в офисите на фирмата се събираха заявления за участие в лятната томбола за земеделска пенсия. В нея участваха собственици и наследници на ниви от цялата страна. Вече са избрани тримата късметлии, които си осигуриха от специалните парични бонуси за три години напред. Победителите са от София, Силистра и Монтана. Десет човека получиха допълнителни доходи в следващата година, а още десет – за шест месеца. „Агрион“ раздава и 500 ваучера за пазаруване.
Инициативата потвърди, че хората имат нужда от информация как могат да спечелят от земята си и какви са възможностите тя да им осигури адекватен месечен доход, защото този актив все още не се използва достатъчно ефективно, коментираха експертите. Данните на „Агрион“ показват още, че огромната част от земеделската земя в България е притежание на най-възрастните поколения като две трети от собствениците, например в София, са над 50-годишна възраст. За съжаление това са и хората, които най-често изпитват финансови затруднения, но въпреки това предпочитат да задлъжняват вместо да използват земята си ефективно. „Лятната ни томбола потвърди, че хората имат нужда от информация какви са цените и колко могат да спечелят от земята си, защото този актив все още не се използва достатъчно ефективно“, коментираха експертите.
„Агрион“ е българска компания – специалист в сделките със земеделска земя. Фирмата има офиси в 25 града в цялата страна и предлага безплатни консултации, свързани с нивите. Може да предоговори от името на собственика или наследник по-добри условия за използване на неговата земя. От месец март тази година отпуска и кредити срещу обезпечение земеделска земя.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *