До края на годината стартират три процедури по ОП „Конкурентоспособност”

До края на тази година предстои да стартират три процедури по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на Международната конференция на Съюза на малките и средни предприятия към Европейската народна партия и Предприемачи ГЕРБ. Конференцията, посветена на промените и предизвикателствата за малките и средните предприятия по време на криза, се проведе днес, 31 октомври 2009 г. в столичния хотел „Шератон”.

Стартът на трите процедури по програма „Конкурентоспособност” – „Технологична модернизация в предприятията”, „Насърчаване на бизнес кооперирането и клъстерите и „Създаване на регионални бизнес инкубатори” – е една от мерките на правителството в подкрепа на предприемачите. Останалите мерки са свързани с опростяване на административните пречки пред бизнеса, насърчаване на образованието, улеснен достъп до финансиране и други.

Като мярка за облекчаване на бизнес средата екип на министерството прави преглед на съществуващите регулативни режими и на предложенията от страна на бизнеса за облекчаване или отмяна на такива с неблагоприятен ефект. Най-подходящите предложения в тази посока ще бъдат отразени в промяна на законодателството.

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката. Те съставляват 99,7% от всички предприятия в страната. Заетите в този сектор са 62% от заетите в цялата икономика. Те генерират приблизително 40% от БВП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *