До края на лятото финансовото министерство пуска дълг за 700 млн. лв.

В рамките на четири месеца се очаква Министерство на финансите да пусне държавен дълг на стойност от около 700 млн. лв. на вътрешния пазар. В Народното събрание вече беше гласувано емитирането наоблигации на стойност близо 1,500 млрд. лв. на международни капиталови пазари. Това означава, че до края на лятото ще бъдат пуснати държавни ценни книжа в размер на 3,7 млрд. лв.

Целта на пускането на облигациите е част от приходите от тях да покрият стар дълг с падеж в началото на 2015 г. В този период от бюджетът е необходимо да бъдатплатени над милиард долара по облигации,емитирани по времето, когато Милен Велчев оглавяваше Министерство на финансите. Останалата част от приходите от новите облигации ще покрият планирания бюджетен дефицит за тази година, както и ще се изплатят стари дългове с падеж до края на 2014 г., предадоха от в-к „Преса“.

За настоящия месеца се очаква финансовото министерство да пусне облигации навътрешния пазар в размер на 100 млн. лв. Първата част от тях, в размер на 50 млн. лв., беше реализирана, като в резултат доходността на търга беше от 1,80%. През юни месец пък на вътрешния пазар ще бъдат пласирани облигации с падеж през 2021г. на стойност 30 млн. евро и такива с падеж 2024 г. за 50 млн. лв. През август и септември ще бъдат пласирани облигации за общо 500 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *