До края на 2007 могат да отпаднат ограниченията за наши работници

Ограниченията за работници от България и Румъния във Великобритания могат да отпаднат до края на годината.

Такава прогноза за премахването наложените от британското правителство мерки срещу работници от двете новоприети членки на ЕС защитава британският ежедневник „Таймс“, позовавайки се на източници от Вътрешното министерство на страната.

Британските министри ще преразгледат санкциите за работниците от двете страни, което ще доведе, ако не до тяхното пълно премахване, то поне до намаляването им, твърди ежедневникът.

На днешната среща на Форум за влиянието на миграцията ще бъде внимателно анализиран броят на работниците, пристигнали от България и Румъния във Великобритания от началото на годината, къде точно работят и дали страната се нуждае от още нискоквалифицирани работници.

Планувано е и да се обсъдят отраслите, в които има най-силен недостиг на работна ръка, за да насърчат хората, идващи от двете страни да работят точно там.

Според британския министър на имиграцията Лиам Бърн британското правителство трябва да се вслуша в позицията на представители на бизнеса, здравния сектор и работодатели, които имат непосредствен контакт с пристигащите от България и Румъния работници.

Трябва да превърнем имиграционната политика в национален интерес, а не в политика, която обслужва интереси на определени групи и институции, твърди още Бърн.

Изданието цитира и официални данни на британското външно министерство, според които за първите три месеца на годината във Великобритания са пристигнали над 10 000 работници от България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *