До края на 2010 г. държавният дълг на САЩ ще достигне 62% от БВП

Бюджетното бюро на Конгреса на САЩ предупреди, че държавният дълг на страната може да стане „непосилен“, а Международният валутен фонд (МВФ) призова американците дазатегнат колана.

В новия си доклад Бюджетното бюро, цитирано от ИТАР-ТАСС, отбелязва, че в края на тази година държавният дълг на САЩ ще нарасне до 62 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а това ще бъде най-високото му равнище от края на Втората световна война. Това се дължи на спада на постъпленията в американската хазна като в същото време държавата е принудена да увеличи разходите си при справянето с кризата. Безкрайно ясно е, че дългът ще продължи да нараства и в обозримо бъдеще, се допълва в доклада, който бе публикуван снощи, информира Българската телеграфна агенция.
Специалисти от Конгреса анализират два основни алтернативни сценария, но нито един от тях не е прогнозен. Първият предвижда да продължи сегашната бюджетна политика в съответствие с действащите закони без каквито и да е промени. В този случай към 2035 година държавният дълг вероятно ще се увеличи до 80 процента от БВП, а плащанията по неговото обслужване – до 4 на сто от БВП или близо една шеста от всички постъпления във федералната хазна.
Вторият сценарий, според доклада, предвижда „няколко промени в действащото законодателство“, които са твърде вероятни. В този случай равнището на държавният дълг на САЩ може още към 2020 година да стане 87 процента от БВП, към 2025 година да превиши историческия максимум от 109 процента от БВП, а към 2035 година да достигне 185 процента. Това само по себе си, отбелязват авторите на доклада, би било непосилно за САЩ.
Междувременно МВФ предупреди Вашингтон, че дава прекалено оптимистична оценка на икономическото си бъдеще. „През следващите години в страните от Г-20 с високо равнище на дефицитите и задлъжнялостта ще се наложи мащабна финансово-бюджетна консолидация“, се посочва в отчета на Фонда след задължителните взаимни оценки на 20-те най-развити и бързо развиващи се икономики в света.
Според оценките на МВФ потенциалното нарастване на БВП в САЩ през 2013 година ще бъде близо 2 процента по-малко от американската оценка, отбелязва бизнес изданието „Файненшъл таймс“, допълвайки, че това „стеснява възможностите“ на Вашингтон бързо да преодолее последиците от кризата.

Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *