До септември БТК може да е с нов собственик

Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да започне по-късно този месец. Съгласно предложенията за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие. Миноритарен дял от БТК ще остане за старшите обезпечени кредитори.
Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си в БТК срещу обща сума от 617 млн. евро, пише в съобщението. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция. В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.
В момента мажоритарен собственик на БТК е „НЕФ Телеком България“ ООД. Приключването на сделката е под определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи. След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.
Преди пет години БТК беше продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция. През пролетта инвестиционното дружество „ВТБ Кепитъл“ на руската „Външно-търговска банка“ заедно с българската „Корпоративна търговска банка“ подадоха съвместна оферта за покупката на телекомуникационната компания. Кандидат за БТК беше и турската държавна компания „Тюрксел“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *