До средно 21% пада заетостта в хотели и мотели през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2009 г. общата заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване е 21,5%, което е с 5,8 пункта под регистрираната за същия период на предходната година. Това показват данни на националната статистика, обединяваща информация от места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.
Броят на тези обекти в страната е 3015, стаите в тях са над 110 хил., а леглата – 249 хил.
Общо за страната приходите от нощувки в средствата за подслон и местата за настаняване през второто тримесечие на 2009 г. са с 11% по-малко в сравнение със съответното тримесечие на 2008 г. и достигат 155,6 млн. лв., като приходите от реализираните нощувки от чужди граждани намаляват с 14,9%, до 103,4 млн. лв.
Общият брой на пренощувалите лица в средствата за подслон и местата за настаняване намалява с 12,7% и достига 1,156 млн., от които 54,3% са български граждани.
Сред чужденците най-много са германците, почти всички са предпочели да нощуват в хотели, а в останалите средства за подслон (къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване) са нощували само 0,7% от чуждестранните посетители.
Ръст на нощувките за периода има на тези, направени от граждани на Корея, Словения, Румъния, Литва, Испания, Чехия и др.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *