До юли Пловдив взима 30-милионния заем

В средата на годината Пловдив ще може да изтегли 30-милионния заем за ремонта на улиците по райони.
Това стана ясно след като кметът Славчо Атанасов и емисарите на ЕБВР у нас подписаха мандатното писмо за преговори за втория мащабен инфраструктурен кредит, който администрацията иска след 50-те милиона от 2006 година, съобщи радио Пловдив.
Според директора на звеното по общинската инфраструктура и екологията във финансовата институция Жан Патрик Марке, от тегленето на заема всеки пловдивчанин ще усети реална полза. От банката увериха, че градът ще получи като бонус грантово още половин милион евро, за техническа и икономическа помощ при усвояването на кредита. С това ще се намалят и разходите за поддръжката на инфраструктурата занапред, изтъкна Марке.
Той гарантира, че ако евентуално банката му пожелае да прекрати проекта с Пловдив, общината няма да плаща неустойки за проведените преговори. Ако обаче Пловдив се откаже от заема, ще трябва да внесе 25 000 евро, тъй като Европейската банка вече е инвестирала пари в начинанието.
От финансовата институция отрекоха да са прогнозирали нуждата от завишаване на местните данъци и такси, за да може да се погасява кредитът. В най лошия случай лихвата по него може да стигне до 6,5%, прогнозира пред РП Илияна Цанова от ЕБВР в България. Процентът, който зависи от банковия индекс EURIBOR, тепърва ще се уточнява, но засега се спряга обща стойност от около 5%.
Относно обвиненията на опозицията кемтът Славчо Атанасов коментира, че е убеден, че прокуратурата няма да обърне на сигналите на ГЕРБ, тъй като те били изцяло политически. Не може районните кметове на ГЕРБ да казват, че с 30 милиона ще се покрият само 20% от улиците, при положение, че техните кметове по райони изготвиха плановете, чиято стойност бе 27 милиона, припомни Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *