До януари 2015 г. сътрудници на нацистите са получили над 20 млн. долара от САЩ

Общо 133 човека, заподозрени в сътрудничество снацистите и военни престъпления по време на Втората световна война, са получили от американското правителствосоциални придобивкина стойност 20,2 милиона долара.

Според доклад на социалния департамент наСАЩ, почти четвърт от сумата – 5,7 милиона долара,, са били платени на личности, депортирани от Съединените щати, след като е била установена тяхната съпричастност към действията нанацистите.

Над 14 милиона са получили хора, за които се предполага, че са помагали на Третия райх, но не са били депортирани извън страната.

С помощта на вратички в законаправосъдното министерство наСАЩе убеждавало бившитенацистида напуснат страната срещу осигуровки. Държавата е изплащала тези средства от февруари 1962 година до януари 2015 година.

В документа не са разкрити имената на бившитенацисти, а само техния брой.

Очаква се докладът да бъде публикуван официално на 2 юни. Той е изготвен по искане на Каролин Малоуни, конгресмен от щата Ню Йорк, представляваща Демократическата партия.

„Трябва да продължим да работим, за да помним трагедията на холокоста ида търсим отговорност на виновните,заяви тя в изявление, цитирано от сайта на БТА. Един начин да постигнем това е да осигурим на обществото възможно най-много информация“.

След Втората световна война около 10 000нацистиса емигрирали вСАЩ, без американското общество да е наясно с миналото им. Много от тях са излъгали за миналото си, успели са да получат американско гражданство, да си намерят работа и впоследствие са получавали социални помощи, като не говорели за извършеното от тях по време на войната.

Общият обем на изплатените нанацистисоциални помощи не се съобщава в доклада. Едва през 1979 г. в Министерството на правосъдието наСАЩе създадена специална служба за лов нанацисти -Бюрото за специални разследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *