До 2 години – банкомат и симкарта в едно

През 2012 – 2013-а ще имаме мобилни телефони с вградена банкова карта в тях. Това прогнозира в интервю за Дарик Марк Антипов, управляващ директор „Развиващи се пазари” във Виза – Европа. По думите му у нас първо трябва да се наложи плащането чрез безконтактна технология. С нея транзакцията се извършва без картата да се докосва до ПОС – терминала.

След това ще се стигне и до технологията, при която вместо картата до терминала ще се приближава мобилният телефон и плащането ще се извършва чрез вграден в него чип. „Първо, за да стигнем до плащанията с мобилен телефон, трябва безконтактната платформа на плащания да бъде установена в България. Българските банки днес са фокусирани в безконтактните технологии. След това мобилните плащания са по-лесни за внедряване. Аз мисля, че колкото повече фирми и мобилни оператори започват да развиват това, толкова по-бързо ще видим използването на тази платформа“, каза Антипов.

Той прогнозира, че 2011-а ще бъде годината на създаването на инфраструктурата, така че през 2012 – 2013 г. много хора ще имат възможност да плащат чрез мобилния си телефон.

„Това ще бъде добро постижение“, допълни експертът. От компанията отчетоха 45 на сто ръст на транзакциите в България. В европейски мащаб едно от всеки осем евро се плаща с карта на компанията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *