До 20 градуса ще стигнат температурите през ноември

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10, а в планинските райони – от минус 4 до 3.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните райони – между 70 и 100 л/кв.м. През повечето дни от първото десетдневие времето ще бъде спокойно есенно – с повече слънчеви часове, особено в полупланиските и планинските райони, без валежи и с температури около и по-високи от нормалните за сезона. В равнинната част на страната сутрин ще има условия за образуване на мъгла, ниска слоеста облачност и намаление на видимостта.
Към края на първото десетдневието се очаква промяна на атмосферната циркулация, увеличаване на облачността и валежи. Температурите ще се понижат.
През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се повиши. Очаква се студено време, с чести превалявания, които на много места в Северна България и по високите полета на Западна България ще преминат в сняг.
Подобрение на времето и повишение на температурите ще настъпи през първата половина от третото десетдневие. Впоследствие, към края на месеца, отново ще има валежи и понижение на температурите.
Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват и спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите могат да достигнат и до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято“.
В София за целия период на метеорологични наблюдения най-високата температура от 24,6 през ноември е била измерена на 2 ноември 1896 г., а най-ниската – минус 17,8 градуса, на 29 ноември 1915 г.
В началото на месеца Слънцето в столицата изгрява в 7 ч. и залязва в 17,20 ч. Продължителността на деня е 10 часа и 20 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,35 ч. и залязва в 16,55 ч. Продължителността на деня е 9 часа и 19 минути.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *