До 2020 г. около 100 милиона китайци ще се преместят в големите градове

Китайското правителство ще подпомгне „контролираната“ миграция на около 100 милиона работници от провинцията до 2020 г., като всички те ще получат допълнителни социални помощи и повече възможности за работа, съобщи правителството, цитирано от агенция „Ройтерс“.

Тази стъпка е част от програмата за урбанизация на страната. Управляващите обещават да улеснят регистрацията на местожителство. При сегашните условия семействата на пътуващите работници нямат право да получават социални помощи и нямат достъп до образование извън общините, в които са регистрирани.

Правителството ще „се стреми да завърши преместването на около 100 милиона селскостапански работници и други жители в градовете“ до 2020 г., пише в ръководството за провеждането на реформата, публикувано от кабинета. Това е логичното продължение на програмата за урбанизация на страната, след като по-рано 166 от общо 269-те милиона пътуващи работници се преместиха в градовете.

Целта на управляващите е до 2020 г. 60% от 1.4-милиардното население да живее в градовете, които да създадат необходимите условия за постоянен ръст на втората по големина икономика в света.

В ръководството се посочва още, че местните власти ще водят диференцирани политики за регистрация на местожителство съобразно възможностите на даден град да приеме пристигащите от провинцията и да им осигури достъп до социални услуги. Броят на мигрантите в градовете с население между 3 и 5 милиона ще бъде контролиран „по подходящ начин“, докато миграцията в градовете с над 5 милиона жители ще бъде „стриктно“ контролирана.

С предимство ще се ползват хората, които отдавна работят в градовете, както и работници със специфични умения, тъй като те са по-конкурентоспособни на пазара на труда. Правителството ще осигури пенсии, медицински грижи за пристигащите работници и достъп до образователни институции за децата им. Реформирането на собствеността върху земята пък ще позволи на напускащите селата да дадат имотите си под аренда или да ги продадат.

Най-голямото предизвикателство пред управляващите е да намерят баланса между урбанизация и индустриализация, така че миграцията на милиони работници от селата към градовете да не доведе до висока безработица и пренаселени бедни квартали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *