До 2025 година ЕС ще се превърне в „книжен тигър“

До 2025 година Европейският съюз ще бъде „колос с глинени крака“, раздиран от вътрешни сплетни и евроскептицизъм, предаде EUobserver.com. Поне една, ако не и повече, източноевропейски държави ще бъдат управлявани от организираната престъпност, а Брюксел ще загуби битката с Москва, тъй като няма да намери алтернатива на руските доставки на природен газ.
Мрачните перспективи са основна характеристика на доклад на американския Национален съвет по разузнаване (NIC). NIC събира разузнавателните данни от всички специални служби в САЩ и съставя средносрочни и дългосрочни стратегически планове. На всеки четири години NIC дава прогноза как ще изглежда светът след 15 години.
Сегашният доклад на NIC се отнася за 2025 година, когато според САЩ ЕС ще е завършил институционалните си реформи, но в самата организация ще има оформени различни лагери, които ще се мъчат да прокарат собствените си интереси. Липсата на демократичност ще отблъсква европейците, а ЕС ще е икономическа сила, но в политически аспект няма да оказва влиянието, което иска и към което се стреми.
Друга заплаха за ЕС според NIC е все по-застаряващото население. То ще постави на изпитание европейската социална система, като най-вероятните варианти в опита да се вдигне демографския ръст ще са орязване на пенсионните и здравните осигуровки. Сериозно предизвикателство ще се окажат и интегрираните имигранти, особено мюсюлманите, които ще накарат европейците да се обърнат към национализма, както се е случвало и в миналото.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *