До 3 г. затвор за превишена скорост с над 60 км/ч.

До 3 г. затвор за шофьори, които са превишили разрешената скорост с над 60 км/ч.

Това предвижда промяна в Наказателния кодекс, която депутатите гласуваха на първо четене в сряда. Според тях затвор до една година или глоба от 500 до 1000 лв. се предвижда за водачи, чиито коли са с чужди регистрационни табели или возилата им не са регистрирани.

С поправки в Закона за движението по пътищата депутатите решиха регистрационните табели на автомобила да се вземат за един месец, ако собственикът не е платил глобите към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. За неиздължени суми за нарушения ще се взема и книжката.

Ако шофьор е хванат с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или е под въздействието на упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с дрегер или да даде кръв за медицинско изследване, книжката се отнема до решаване на въпроса за отговорността но за не повече от 18 месеца. Досега срокът беше половин година.

Ако водач е хванат да шофира без книжка или с повече от 0,5 промила алкохол, регистрацията на колата му ще се прекратява за 6 месеца до 1 г.

Същата санкция се предвижда и за собственик, предоставил колата си на шофьор с над 0,5 промила алкохол.

При шофиране с от 0,2 до 0,7 промила книжката се отнема за 6 месеца, а глобата е 500 лв. Над 0,7 до 1,2 промила лишават от правоспособност за година и глоба от 1000 лв.

Ако шофьор се движи в насрещното платно, глобата е 3000 лв., приеха още депутатите. За това нарушение се предвижда книжката да се отнема за срок от шест месеца.

Според новите текстове зимните гуми стават задължителни от 1 ноември до 1 март. Шофьорите, които за първи път вземат книжка, ще имат първоначално 26 точки, а не 39.

Депутатите не приеха предложението ва Петър Славов от Реформаторския блок да се отнема за 1 година книжка на шофьор, участвал в гонка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *