До 45% пада делът на международните инвестиции в бизнес имоти в Европа

Международните инвестиции в бизнес имоти са се понижили до 45% от общата активност на европейския пазар през 2008 г., показва проучване на консултантската компания в областта на имотите CB Richard Ellis. Въпреки това в страните от Централна и Източна Европа трансграничните сделки остават водещи, формирайки 85% от сделките за втората половина на 2008 г.
Според компанията забавянето отразява в голяма степен намалението на броя на големите инвестиционни сделки, които са били осъществявани най-често международни инвеститори. Въпреки това съществуват значителни разлики в международната активност в зависимост от местните условия на пазара, пише PropertyEU.
Отслабването на активността миналата година, което се е наблюдавало най-вече през втората половина, е било движено и от спада на инвестиционната активност на големите европейски пазари. През последните шест месеца на 2008 г. делът на международните купувачи е достигнал по-малко от една трета от общата активност на трите най-големи пазара в Европа – Великобритания, Германия и Франция, както и във Финландия, Швеция и Италия.
Освен ЦИЕ други страни, в които международните сделки запазват силни позиции, са Испания с 69% и Белгия с 66% от общите сделки.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *