Драги бутна еврото и върна апетита за риск в Европа

Президентът на Европейската централна банка, Марио Драги повдига акциите, като свали еврото днес в поредния епизод от глобалните валутни войни.

Вчера Драги заяви, че ЕЦБ ще „осъществи в пълен размер“ програмата си за количествени увлечения и тя ще действа „толкова дълго, колкото е необходимо.“

„Вече видяхме значителен ефект от нашите мерки върху цените на активите и икономическото доверие, но това, което в крайна сметка е важно, е, че е налице равностоен ефект за инвестициите, потреблението и инфлацията“, обяви Драги в реч, произнесена във Вашингтон.

По думите му изкупуването на облигации от европейските централни банки в размер от 60 млрд. евро на месец ще продължи „докато не видим трайна корекция на инфлацията.“

Президентът на ЕЦБ не отдаде значение на притесненията, че политиката на банката увеличава разликата между богатите и по-бедните държави във валутния съюз.

Изказването на Драги идва след рязко поскъпване на еврото с 9% през последния месец, което доведе до разпродажби на деноминираните в единната валута активи и до низходящата корекция на европейските фондови пазари.

Иначе днес във Великобритания беше отчетен ръст на производството в строителния сектор през март с 3.9% на месечна и 1.6% на годишна база. Данните са малко по-добри от очакванията.

На този фон FTSE 100 се покачва с 0.44%, до 7 004 пункта. Във Франкфурт DAX нараства с 0.30%, до 11 595 пункта. А френският индекс на сините чипове печели 0.45%, до 5 052 пункта.

В Азия апетитът за риск беше още по-силен. В Токио Nikkei 225 се повиши с 0.83%, до 19 733 пункта, въпреки че управителят на централната банка на Япония Харухико Курода заяви днес, че не вижда необходимост от допълнителни стимули за икономиката, тъй като инфлационните очаквания е подобряват. Курода обаче каза, че няма да се поколебае да действа, ако тенденциите се променят.

В Хонконг Hang Seng скочи с 1.96%, до 27 822 пункта. А основният фондов индекс в Шанхай падна с 1.58%, до 4 309 пункта, след като днес беше отчетено забавяне на ръста на преките чуждестранни инвестиции в Китай до 10.5% за първите 4 месеца на тази година.

Вчера S&P 500 се повиши в САЩ с 1.07%, до 2 121 пункта, след изказването на Драги и добри икономически новини.

Днес еврото поевтинява с 0.39%, до 1.1366 долара. Швейцарският фрак пада с 0.64%, до 1.0478 EUR/CHF, след данни за изненадващо голяма производствена дефлация в Швейцария през април от 5.2% на годишна база. Доларовият индекс DXY се покачва с 0.36%, до 93.79.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през юни отстъпват с 0.10%, до 66.63 долара за барел, като инвеститорите на петролните пазари са предпазливи към възходящия тренд. А цента на златото пада с 0.49%, до 1 215.17 долара за тройунция, заради повишаването на апетита за риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *