Драги не пусна печатницата за пари, еврото поскъпна

Еврото скочи, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) остави днес без промяна паричната си политика, както се и очакваше. Причината за поскъпването на единната валута обаче са думите на президента на ЕЦБ Марио Драги.

На редовната пресконференция след заседанието на борда на банката, той не даде никакъв сигнал, че ще стартира програма за количествени улеснения като тази на Фед в САЩ.

Той посочи, че ЕЦБ ще започне да купува обезпечени банкови облигации от средата на октомври и ще стартира покупки на гарантирани с активи ценни книжа (т.нар. ABS книжа) на по-късен етап през последното тримесечие на годината, като самата програма ще продължи поне две години. На пресконференцията Драги обяви, че детайлите относно програмата за покупки на активи ще бъдат обявени по-късно в официално прес съобщение на ЕЦБ.

По думите му курсът на еврото „не е цел“, но е важен за ценовата стабилност и икономическия растеж.

Драги подчерта, че поевтиняването на единната валута през последните 5 месеца се дължи на разликите в икономическия цикъл в еврозоната и САЩ и на „различните пътища“ на политиките на Фед и на ЕЦБ.

Според Драги централната банка наблюдава внимателно инфлацията в еврозоната и в нея има единодушие в ангажимента да се използват и други нестандартни инструменти, ако е необходимо и инфлационните очаквания започнат да се влошават.

„Ние вече направихме много, така че нека да видим“, заяви Драги, без да дава конкретни срокове. Така президентът на ЕЦБ на практика отново отложи решението за количествените улеснения в еврозоната, обвързвайки ги тясно със заплахата от дефлация.

Президентът на ЕЦБ посочи, че инфлацията в региона ще остане в ниски нива през следващите месеци. Според него има влошаване на средносрочните инфлационни перспективи, като рисковете за инфлацията в региона са се повишили (рискове за дефлация). По думите на Драги, ЕЦБ следи с много голямо внимание развитието на инфлационните очаквания и за пръв път призна, че има влошаване на средносрочните инфлационни перспективи в еврозоната.

В края на пресконференцията в централата на банката във Франкфурт еврото поскъпна с 0.41%, до 1.2675 долара, отскачайки от 1.2620 долара преди думите на Драги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *