Драги: Нямаме План Б

Разпадане на еврозоната няма да се случи, ето защо нямаме „План Б“, заяви в интервю за германския в. Handelsblatt президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Той е категоричен, че през 2015 г. всички държави от еврозоната трябва да увеличат приноса си за растежа на икономиката.

„Едва напоследък икономиките на повечето страни отбеляза растеж, макар и слаб. Те започнаха да въвеждат ред в своите финанси и да извършват структурни реформи“, подчерта Драги.

Според него обаче низходящите рискове за еврозоната също са нараснали. Драги предупреди че опасността от дефлация в еврозоната се е повишила и че няма как да бъде преодоляна без по-сериозни структурни реформи от страна на отделните правителства.

Рискът ЕЦБ да не успее да изпълни своя мандат за запазване на ценовата стабилност е по-висок от преди половин година, смята Драги. Той отново подчерта, че централната банка на еврозоната е готова да предприеме допълнителни действия в началото на 2015 г., ако това се окаже наложително.

Драги добави, че покупките на държавни облигации са сред инструментите, които ЕЦБ може да използва и посочи, това не е държавна помощ, която е забранена от договора от Маастрихт.

Инфлацията в еврозоната е едва 0.3%, което е далеч под целта на ЕЦБ за ценова стабилност от 2%.

Днес, след публикуването на интервюто, еврото падна. Единната валута достигна 1.2036 долара, което е най-ниското ниво от юни 2010 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *