Драги повдигна еврото до осем месечен връх

Европейската централна банка остави основния лихвен процент непроменен, въпреки спада на кредитирането в частния сектор и забавянето на инфлацията под целта от 2%.

На днешното си заседание в Париж Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0.50%, 1.00% и 0.00%.

На редовната си пресконференция след заседанието за определяне на монетарната политика президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че обменният курс на еврото не е цел на политиката на банката, въпреки че тя е „внимателна“ дали движенията на чуждестранни валути влияят върху икономическия растеж на еврозоната.

Еврото рязко поскъпна докато Драги говореше в централата на ЕЦБ във Франкфурт. Единната валута скочи до 8-месечен връх от 1.3605 долара.

Драги призна, че „кредитните потоци са все още са много слаби“ в еврозоната, но отчете, че ръстът на кредитирането е следствие от търсенето и предлагането, като възстановяването ще е постепенно и ЕЦБ ще продължи да осигурява допълнителна ликвидност, ако е необходимо.

Според Драги фундаменталните данни подкрепят предишните оценки на ЕЦБ, че инфлацията е ниска, инфлационните очаквания са закотвени и кредитната активност е слаба. Но показателите за икономическото доверие сочат към продължаващо възстановяване. А сегашните лихвени проценти ще останат без промяна или по-ниски за „за продължителен период от време“.

Президентът на ЕЦБ посочи, че последните политически сътресения в Италия няма как да навредят на еврозоната като цяло, какъвто беше случаят преди няколко години. Това се дължи отчасти на „значителен напредък“ по отношение на скоростта на реакцията на банката и в по-малка степен на усилията за структурни реформи.

Така Драги на практика не каза нищо ново и потвърди прогнозите, че ЕЦБ ще продължи да изчаква и няма да предприема промени в паричната си политика, въпреки че оставя възможността за такива теоретично отворена. Това даде подкрепа на еврото на фона на бюджетната криза в САЩ.

Драги коментира и ситуацията във Вашингтон като посочи, че частичното прекъсване на работата на федералното правителство ще се превърне в риск за глобалния икономически растеж само ако се окаже „продължително“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *