Драги поиска ремонт на икономиката на ЕС

Навсякъде в Европа растежът е твърде слаб, макар че се забелязва бавно възстановяване. Това заяви при откриването на тридневен форум в португалския град Синтра на представители на централни банки и икономисти, посветен на безработицата и заетостта президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ ) Марио Драги, цитиран от БНР.

„Провежданата от ЕЦБ парична политика вече се отразява на европейската икономика, заяви той по време на двудневен форум на централната банка в Синитра, Португалия, добавяйки, че икономическият растеж набира скорост, а инфлационните очаквания започват да се възстановяват от тяхното дъно“, посочи Драги.

„Това в никакъв случай не означава край на нашите предизвикателства, тъй като само цикличното икономическо възстановяване няма да реши всички проблеми на Европа, каза Драги. Това не елиминира проблема с надвисналия дълг, който засяга част от съюза и не елиминира високото ниво на структурна безработица, което споходи прекалено много страни – членки. Не е премахната и необходимостта от усъвършенстване на институционалната структура на нашия паричен съюз“, отбеляза Драги.

Той също така подчерта, че европейските правителства трябва да положат повече усилия за основен ремонт на техните икономики и призова политическите лидери да се възползват от текущото икономическо възстановяване, предизвикано от предприетите от ЕЦБ стимулиращи мерки, за да реформират трудовите си пазари и да направят икономиките по-гъвкави.

„Структурните реформи са от жизненоважно значение за еврозоната, която вярвам, че е пазител на единната валута“, посочи още в своята реч Марио Драги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *