Драги удължи програмата си с още 6 месеца

ЕЦБ удължи програмата си за изкупуване на предимно държавни облигации със 6 месеца, съобщи президентът Марио Драги, цитиран от БТА.Той уточни, че програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации на стойност 60 милиарда евро месечно ще продължи с 6 месеца повече до март 2017 година. Освен това ЕЦБ ще изкупува деноминирани в евро общински и регионални облигации, разширявайки обхвата на програмата.

Решихме даудължим програмата за изкупуване на активи. Месечното изкупуване за 60 милиарда евро според програмата ще трае до края на март 2017 година или още, ако е необходимо, и при всички случаи докато управителният съвет не отчете устойчива корекция на инфлацията в съответствие с нашите цели – под, но близо до 2 процента,заяви Драги, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес ЕЦБпонижи лихвата си по депозитите от минус 0,2 на сто до минус 0,3 на сто.Чрез стимулите си Банката цели да направи кредитирането по-евтино за компаниите, за да подкрепи растежа в еврозоната, който все още е слаб – едва 0,3 процента през третото тримесечие. Най-вече обаче ЕЦБ се стремида повиши инфлациятаспрямо сегашното равнище 0,1 на сто.

Стабилността на цените е основа задача на ЕЦБ.Ниската инфлация подсказва, че икономиката е слабаи затруднява възстановяването на задлъжнелите страни като Гърция, отбелязва Асошиейтед прес.
Еврото поскъпна силно до 1,0892 долара след решенията на ЕЦБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *