Драгомир Стойнев: Данъчната политика за фирмите няма да се променя

България няма няма да променя данъчната си политика в бъдеще. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев по време на посещението си в САЩ. Там Стойнев се срещна с с представители на 15 корпорации, членуващи в Бизнес съвета за Международно разбирателство на САЩ, пише „Стандарт“.

„България продължава да прилага най-ниски данъчни ставки в Европа – 10% корпоративен данък, 0% за реинвестиране на печалба в общини с висока безработица, 5% данък върху дивидентите“, коментира министърът.

Стойнев посочи, че това, че данъчната политика няма да се променя не означава, че няма да се подобрява. Той добави, че от следващата година се предвиждат облекчения за хората с минимални доходи, но те по никакъв начин няма да тежат на работодателите и бизнеса.

Българското правителство предприема мерки за премахване на бюрократичните пречки пред бизнеса, каза още Стойнев. Той посочи, че правителството е решило вместо да налага решения, да попита компаниите какво им е необходимо.

„Всички компании се спряха на един голям проблем – бюрокрацията“, каза икономическият министър и добави, че вече са взети мерки за облекчаването или премахването на 85 режима за разрешителни и лицензии.

Драгомир Стойнев информира представителите на американския бизнес, че в момента на второ четене в парламента се гледа Закона за обществените поръчки, който също предвижда улесняване на процедурите. По думите му фондовете на Европейския съюз могат да се използват и от чуждестранни компании, които работят в България.

Икономическият министър обяви още, че възнамерява да възроди Националната компания „Индустриални зони“, създадена през 2009 г. по инициатива на нашето управление тогава. Стойнев обясни, че в индустриалните зони предприемачите ще разполагат с изградена инфраструктура и със съдействието на администрацията, за да развиват бизнес.

Очаква се екип от Администрацията на търговския представител на САЩ да посети България в началото на следващата година, за да работи съвместно с български представители по отстраняване на причините, довели до включването на страната ни в списъка на държавите под наблюдение по раздел „Специален 301″ за защита правата на интелектуалната собственост, стана известно още по време на срещите на Драгомир Стойнев.

На 1 май 2013 г. България за трети път – след 1997 г. и 2004 г., влезе в негативния списък, който отчита нивото на защита на интелектуалната собственост – авторските права и индустриалната собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *