Драгомир Стойнев: Желаем да върнем позициите на България в арабския свят

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е подписал четири споразумения с Алжир във важни сфери от взаимен интерес. Това са туризъм, информационни технологии, селско стопанство и спорт, стана ясно още след посещението му в африканската страна.

„Европа е най-големият търговски партньор на България, но желанието на правителството е да върне позициите на страната ни и в арабския свят. Северна Африка е наш приоритет, но ще продължим посещенията си и в други страни, за да стъпи българският бизнес на пазари, на които е желан”, заяви министър Стойнев, цитиран от пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Той изрази увереност, че с подписването на споразумение в сферата на туризма туристопотока между България и Алжир ще се увеличи значително. За улеснение на пътуващите министърът обеща, че ще бъде разгледана възможността за възобновяване на директната въздушна линия между България и Алжир. Споразумението в сектор туризъм предвижда още сътрудничество при активното промотиране на възможностите за туризъм. Държавите ще работят по съвместни проекти, става ясно от текстовете на подписания документ.

„България е добре позиционирана туристическа дестинация в световен план и сме готови да предоставим опита си на Алжир”, каза още министърът на икономиката. Преди дни стана ясно, че за развитието на двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес,ще бъде разкрито търговско представителство на България в Алжир. По негови думи това е част от реформата на службите по търговско-икономическите връзки на България, която правителството е започнало и чрез която се цели постигането на висока степен на икономизиране на външната политика на страната ни.

„Алжирската страна потвърди интереса си към трансфер на технологии, обмяна на опит и научни изследвания от България в сферата на земеделието и информационните технологии. Започваме да преговаряме за износ на български продукти с висока добавена стойност за Алжир”, каза още Драгомир Стойнев. Български фирми могат да се включат в мащабната програма на алжирската страна за изграждане на 2 милиона жилища през следващите пет години.

В рамките на посещението на министъра на икономиката бе подписано и споразумение в областта на селското стопанство за разработването на работна програма за обмен на научни и технологични изследвания и обучение на специалисти.

След заседанието бе постигнато съгласие страната ни да предостави експерти при изработването на концепции за изграждане на индустриални паркове в Алжир. Двете страни ще си сътрудничат и в областта на морското образование и сухопътния транспорт чрез обмен на добри практики, научаваме още от преговорите.

България и Алжир са потвърдили сътрудничество и в сфери като търговия, инвестиции, индустрия, малки и средни предприятия, водни ресурси, околна среда, здравеопазване, образование и култура, уточняват още от МИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *