Драматичен обрат в търговията на борсите

Еврото моментално изгуби спечеленото през последните дни, петролът спадна трайно под $ 100 за барел, а индексите проследиха отдръпването на инвеститорите от пазарите.
Най-резки динамики настъпиха във валутната търговия снощи. Еврото изгуби всичко спечелено към долара през последните дни на ентусиазъм и се гмурна обратно надолу до $ 1.26 заради присъдата на S&P над Франция и още 8 европейски държави. Спадът за обединената валута само вчера бе с повече от 1%. В началото на деня еврото се търгуваше над 1.28 към долара. На седмична база то губи 0.4% от стойността си, което му е трета поредна седмица на червено.
През последните дни анализаторите обръщаха внимание на това как паундът и еврото се движиха в различни посоки. И ако през последните пет дни британската парична единица не бе в добра позиция, то събитията от последните часове поправиха това и той поскъпна към долара до $ 1.5316.
Любопитно бе да се проследи и как се отрази това върху търговията долар/йена. Курсът почти не се измени, като спрямо жълтите пари доларът леко поскъпна до 76.90.
Доларовият индекс DXY, който проследява движението на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, се покачи с 0.79% снощи до 81.459 пункта, а на седмична база отбелязва 0.3% ръст.
Загубите при петрола продължиха и в отвъдокеанската търговия. Фючърсите за доставка на суровина през февруари поевтиняха до $ 98.70 за барел лек американски петрол, а сортът брент спадна до $ 110.87 за барел. На седмична база лекият американски петрол губи 2.8% от пазарната си оценка.
Една от причините за спада при петрола е в поскъпналия долар. От друга страна негативните новини от Европа подхранват страховете за рецесия в зоната, а от там и прогнозите за по-слабо потребление на основната енергийна суровина. В същото време факторът, който държеше цената на нефта над $ 100 за барел през последните дни, бе Иран и заплахата, че върху него може да бъде наложено ембарго заради ядрената му програма. След като стана ясно обаче, че това няма как да се случи в следващите 6 месеца, първо защото ще бъде необходимо време, за да се намери заместител на иранския петрол и второ, защото Саудитска Арабия май няма достатъчно ресурс, за да отговори на нуждите на Европа. Така това стана причина инвеститорите да се отдръпнат от този пазар, оставяйки цените да се нормализират.
Индексите на Wall Street завършиха с понижения, като освен лошите новини от Европа им повлия и разочароващия резултат от финансовия отчет на финансовия гигант J.P. Morgan Chase & Co. В него бе отразен спад на корпоративната печалба с 52% до $ 726 млн.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.39% до 12 422 пункта. S&P 500 INDEX изгуби 0.49% до 1 289 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 0.51% до 2 710 пункта.
На седмична база индустриалният индекс добави 0.5%, широкият се покачи с 0.9%, а високотехнологичният отскочи с 1.4%.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *