Драстичен спад на влоговете в банки

След банковата треска преди месец вложители са дръпнали над 1 милиард лева общо от трезорите, отчита БНБ в статистиката за движението на депозитите от април до юни. Най-бързо са се свили малките влогове – до хиляда лева.

Данните на централната банка за второто тримесечие показват, че влоговете на домакинствата са намалели с над 52 хил. броя. В тази категория освен депозити на гражданите влизат и тези на еднолични търговци, самоосигуряващи се, свободни професии, партии и НПО-та.

Най-осезаем е спадът при най-малките вложения – тези под 1000 лева. Те са се свили с над 28 хил. броя. Спрямо миналия юни намалението им е с над 760 хил. броя. Влоговете от 1000 до 2500 лв. също се топят ударно – от април до края на юни са се свили с над 11.7 хил., а сумата по тях е намаляла с 19 милиона лева.

През тримесечието намаляват и влоговете от 200 хил. до 1 милион лева. Общата сума, с която се свиват, е почти 68 милиона лева. В същото време има увеличение на депозитите, които попадат точно под защитната граница. Фондът за гарантиране на влоговете защитава изцяло вложенията до 196 хил. лева. Депозитите между 100 хил. и 200 хил. лева са нараснали със 126 млн. лв. за 3 -те месеца от април до края на юни.

Банковата паника е повлияла и на фирмените депозити, показват още данните на БНБ. За 3 месеца те са се свили с над 410 млн. лв. При фирмите обаче, обратно на тенденцията при домакинствата, се топят най-големите вложения. Сумарно най-осезаемо са намалели депозитите от 500 хил. до 1 милион лева – с над 108 млн. лв., както и тези над 1 милион – с над 200 млн. лв.

Към края на юни депозитите на неправителствения сектор в банковата система у нас са били 56.983 млрд. лв., при 58.026 млрд. месец по-рано. В тези суми не са включени начислените лихви. Според оповестени по-рано данни на БНБ в седмицата от 13 до 20 юни от КТБ са били изтеглени над 907 млн. лв., които към 13 юни са се равнявали на близо 13% от всички привлечени средства на банката.

На 27 юни пък от Първа инвестиционна банка са били изтеглени 788 млн. лв. – 10.49 на сто от всички привлечени средства. КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, след като изпадна в ликвидна криза. След седмица ПИБ също беше близо до тази ситуация, но тя преодоля кризата с помощта на БНБ и на финансовото министерство.

Според статистиката на БНБ в момента 732 българи са депозитни милионери. 3 месеца по-рано депозитите с над 1 милион лева са били със 17 повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *