Дронове ще спасяват планетата от обезлесяване

Дистанционно управляемите безпилотни летателни апарати (дронове) могат да се използват за засаждане на дървета. Това би могло да изравни скоростта на залесяване с настоящото ниво на обезлесяване, според британската компания BioCarbon Engineering.

Всяка година Земята губи около 26 милиарда дървета заради добива на дървен материал, минното дело, селското стопанство и строителството. Около 15 милиарда дървета биват засаждани годишно в световен мащаб. Не е нужно да си специалист по висша математика, за да сметнеш, че годишният дефицит от 11 милиарда дървета не чертае никак устойчива траектория, пише GreenTech.bg.

И тук на помощ идват дроновете. Известни през последните години предимно със своите военни приложения, както и с мисии при бедствия, дроновете могат да помогнат на човека да пребори обезлесяването от индустриален мащаб със залесяване от индустриален мащаб.

За да постигне целта си за засаждане на един милиард дървета годишно, BioCarbon е разработила армия от дронове, които – ако всичко върви по план – ще се включат в залесителен процес от три етапа: картографиране, засаждане и мониторинг.

Генерирайки сложни 3D карти на ландшафта, дроновете могат да бъдат използвани, за да се определи точно къде да се засадят дървета, както и колко посадъчен материал е нужен, за да се възстанови гората. Тогава, кръжейки над земята на 2-3 метра височина, дроновете ще използват въздух под налягане, за да „изстрелват” семена, прецизно насочвайки ги към земята.

Всяко семенце е капсулирано в „обвивка от богат на хранителни вещества хидрогел”, който има за задача да захранва семената до пускането на корен. По-късно дроновете могат да се използват за проследяване на растежа на фиданките.

BioCarbon казва, че тяхната система е по-добра и по-евтина от всеки друг метод на залесяване. Със скорост от десет семена в минута два безпилотни самолета могат да засаждат по 36 000 семена на ден, според основателя на BioCarbon Лорън Флетчър.

Решението е значително по-ефективно от традиционните методи на засаждане. По-интересното е, че стойността на подобна технология на засаждане възлиза на около 15% от разходите, типични за традиционните залесителни мерки.

Един милиард дървета годишно не е достатъчно за преодоляване на зашеметяващите темпове на обезлесяване, но е впечатляващ старт. BioCarbon планира да проведе окончателните изпитания на своята система до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *