Дружествата от системата на МИЕ изплащат 70% дивидент на държавата

Дружества от системата на Министерството на икономиката и енергетиката днес ще изплатят 70% дивидент в полза на държавата, след попълването на фонд „Резервен“. Дивидентът е в размер на 70 на сто, а не на 80% за пръв път от 2010 г. насам, както е заложено в Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено при предишното управление на страната.
Според сегашното правителство, процентът е бил твърде висок на фона на глобалната финансово-икономическа криза, когато останалите страни от ЕС подпомагаха финансово икономиките си. Обратно, в този период политиката на България бе противоположна и чрез нея се „източваше“ значителен финансов ресурс от реалната икономика, отбелязват от Министерството на икономиката. ТОВА доведе ДО невъзможност За Инвестиции И трудности ПРИ възстановяването език икономическата активност.
Чрез изплащането на дивидент от 80 на сто, държавата изцяло изземва и неразпределената печалба от минали години. Зад нея, в повечето случаи, не са стояли свободни капитали, тъй като с тях са били погасявани стари задължения, или пък са били инвестирани в активи. Стигнало се е дотам, че фирмите с държавно участие да изплащат дивидент чрез заемни средства, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев. Това, според МИЕ, е сред причините за слабата ликвидност в енергийния сектор, както и за забавянето на инвестиционните програми на фирмите в енергетиката.
Затова вече се прилага международната практика дружествата да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че ликвидността им да не намалява и да бъдат запазени финансово стабилни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *