Дубай оглавява глобалния ръст в цените на жилищата

Дубай отчита най-рязкото повишение в цените на жилищата за последната година, въпреки мерките на правителството за охлаждането на сектора, показва индексът на Knight Frank Global House Price.

Жилищата в Дубай поскъпват с 27.7% за 12-те месеца, приключили с март 2014, което е най-високият темп сред всички 54 имотни пазара следени от индекса. За първото тримесечие, обаче, цените в емирството нарастват само с 3.4%, при ръст от 9.2% за първото тримесечие на 2013.

Властите в Дубай удвоиха таксите за прехвърляне на собствеността и ограничиха през октомври отпускането на ипотеки, с цел да охладят имотния пазар, като според Knight Frank тези мерки в момента започват да се проявяват.

Китай и Естония заемат второто и третото място в класацията, с растеж от съответно 17.5% и 16.2%.

В същото време САЩ, Исландия и Австралия влизат в топ 10, заедно със страни от развиващите се пазари, като Турция и Бразилия. Цените в САЩ растат с 10.3% за последната година, докато тези в Австралия и Исландия скачат съответно с 10.9% и 9.7%.

От четиринадесетте страни, които отчита спад на годишна база само две са в Азия – Сингапур и Япония.

Според Никълъс Холт, директор на анализаторите за азиатско-тихоокеанския регион в Knight Frank, мерките за охлаждане на сектора и затегнатите условия за кредитиране са отговорни за спада при Сингапур, докато при Япония „Абеномиката” не е успяла да доведе до ръст и при цените на жилищата.

Всички други страни, при които има спад в цените, са в Европа. Хърватска, Кипър и Гърция са сред най-слабо представилите се в класацията, с понижения от съответно 9.7%, 8.7% и 8.4%.

Knight Frank, обаче, отбелязват, че цените в Европа вече падат при по-бавен темп.

На регионална база, Близкият изток е регионът с най-висок темп на поскъпване на жилищата на годишна и тримесечна база, следван от Южна Америка. При Европа темпът на растеж на тримесечна база е най-нисък, докато на годишна дори е отрицателен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *