Дупка след дупка във финансите на министерствата

Няма пари за зимно поддържане на пътищата. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие, както и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. По думите й МРР и Агенция „Пътна инфраструктура“ отчитат дефицит и необезпечени договори за над 65 млн. лв.

Тя посочи, че необходимите средства са над 12 млн. лв. и ще трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет, на който вече се извършва актуализация, каза още Захариева. Към юли АПИ е направила 88% от планираните разходи, а с корекциите в бюджета направени в последните дни на миналия парламент АПИ на практика е оставена без пари.

Захариева говори и за общото състояние на икономическите ресори в кабинета. Тя коментира, че заради несигурната ситуация у нас за първото полугодие преките чуждестранни инвестиции са намалели с 23%.

Тя обясни и за състоянието на отделните сектори.

Околна среда

Министерството на околната среда и водите е направило плащания за над 1.1 млрд. лв. по ОП „Околна среда“, но тъй като тези средства не са разплатени от ЕК, те са били осигурени от бюджета. Това, което направи служебното правителство, е, че отново с пари от бюджета продължи разплащанията по започнатите проекти, така че да се осигури работа на строителните компании, така че те да не съкращават хора, обясни Захариева.

ВиК секторът също е в тежко състояние, посочи министърът, като допълни, че дружествата в сектора към този момент са натрупали загуба от над 350 млн. лв. Това се случва за поредна година и причината е в недоброто регулиране и непризнаването на законно заложени разходи при формиране на цените от ДКЕВР.

Земеделие

По проблемите на земеделието говори ресорният министър Васил Грудев. Той заяви, че днес са отпуснати 1.9 млн. лв. за борба със заболяването „син език“ по дребните преживни животни. Министърът посочи, че към този момент от болестта са загинали 6500 животни.

Грудев заяви, че за заболяването „син езин“ е могло да бъдат предприети необходимите мерки още когато са засечени първите случаи в Кърджалийско и Хасковско. Той заяви, че първият доказан случай е от 30 юни именно в Южна България, като до началото на август почти нищо не е направено и за това в средата на юли заболяването преминава Стара Планина и започва да се разпростира и в Северна България.

Земеделският министър заяви още, че в повереното му министерство вече е натрупан дефицит от над 60 млн. лв., като в него влизат също необезпечени поръчки.

Транспорт

Министерството на транспорта е отказало да издаде лиценз за железопътен товарен транспорт на ТЕЦ Бобов Дол заради това, че компанията не е отговаряла на изискванията. Това заяви министър Николина Ангелкова, която представи състоянието в сектора.

Тя се спря на задълженията на БДЖ, които са над 600 млн. лв. За да започне ефективното разплащане по тях, се чака отговор от Главна дирекция „Конкуренция“ в ЕК държавата да даде 170 млн. лв. на железниците. Съгласуването с Брюксел е задължително, когато се дава подобен род държавна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *