Дълговете на общините с опасен ръст

Приходите на общините са намалели драстично през май, просрочените им задължения се увеличават, а кметовете прогнозират този процес да продължи лавинообразно. Това стана ясно след заседанието във вторник на управителния съвет на Националното сдружение на общините, на което бяха обсъдени местните бюджети.

Най-сериозен е сривът при сделките с имоти, където за първите пет месеца средно за страната приходите са наполовина в сравнение със същия период на 2008 г. Средствата от продажба на общинско имущество са с 40% надолу. Засега общините плащат редовно заплатите на местната администрация, учителите и лекарите, но кметове очакват ефектът от недостига на пари да се усети по-силно в края на годината.

Местните власти се надяват на финансова помощ от новото правителство въпреки сигналите за очертаващия се дефицит и на национално ниво. След изготвяне на анализ за полугодието сдружението ще настоява за среща с новия финансов министър и ще поиска да не се намалява допълнително орязаната с 10% държавна субсидия, както и правителството да покрие задълженията на общините със структурен дефицит.

в-к Дневник
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *