Дългове за 800 млн. са продали банки у нас през 2018 година

Банковият сектор в България е продал необслужвани кредити в размер от 800 млн. евро през 2018 г. Това сочи доклад на консултантската компания „Делойт“ за Централна и Източна Европа.

Резултат с изображение за банки дългове

В него е посочено, че миналата година Обединена българска банка продава дългове за 235 млн. евро на EOS Matrix, a Уникредит Булбанк обявява продажбата на 250 млн. евро необслужвани кредити.

Общо в периода от 2015 до 2018 г. продажбата на необслужвани дългове в България възлиза на около 1,5 млрд. евро, информира infostock.bg.

„Делойт“ посочва, че благодарение на въведената от банковия ни сектор стратегия за намаляване на лошите кредити, насърчавана от БНБ, качеството на активите се подобрява. Обемът на проблемните кредити на физически лица спада с 21,7%, а на корпоративни – със 17,7% от 2016 до края на 2017 г.

За още по-голямо подобрение на качеството на активите МВФ препоръчва да се отстранят някои пречки, свързани с правната уредба при принудителното събиране, преструктурирането на лоши дългове и въвеждане на режими на несъстоятелност.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *