Дългът ни достигна 7 млрд. евро

Държавният ни дълг в края на април е 6,89 млрд. евро. Това сочат данните от водения от Министерството на финансите официален регистър на държавния дълг. Вътрешната задлъжнялост е 3,144 млрд. евро, а външната – 3,746 млрд. евро.
В номинално изражение дългът бележи увеличение приблизително с 5,4 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на март. Това се дължи преди всичко на повишаването на размера на вътрешния дълг в резултат от новото вътрешно финансиране с ДЦК през месеца.
В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 16,9%. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9,2%, а на вътрешния държавен дълг е 7,7% от БВП. В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 45,6%, а външните – от 54,4%.
В края на април валутната структура на дълга достига следните стойности – 51,9% е в евро, 33,6% – в левове, 13 на сто в щатски долари и 1,5% – в други валути, пише Профит.
Извършените плащания по държавния дълг през април възлизат на 62,5 млн. лв.
По отношение на валутната композиция на плащанията от началото на годината най-съществен е делът на плащанията, деноминирани в евро – 86,1%, следван от 10,4% на тези в лева и 3,3% в щатски долари.
Държавногарантираният дълг през месец април достига до 465,8 млн. евро.В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи намаление приблизително с 16 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец. Това се дължи главно на извършените през месеца погасения по външните държавногарантирани заеми.
Към края на април вътрешните държавни гаранции са в размер 14,9 млн. евро. Съотношението държавногарантиран дълг – БВП е в размер на 1,1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *