Дължа пари. Кога мога да се позова на погасителна давност?

Сключил съм срочендоговор с мобилен оператор, но съм спрял да си плащам таксите. Изтеглил съмкредит, но не мога да си плащам вноските. Това са част от многообразието от случаи, в които се явявам длъжник и изпадам в ситуация, в която по една или друга причина не плащам задълженията си.

В долните редове ще разгледаме случаите, които се отнасят до задълженията ми към гражданскоправен субект /човек, банка, мобилен оператор, доставчик на услуги и други/, но НЕ и към орган на публичната власт /НАП, КАТ/.

Какво ме очаква в подобни случаи?

– мога да платя задължението си доброволно;

– мога да изчакам реакция от кредитора си, той или ще започне действия по принудително събиране на задълженията, или ще остави нещата без развитие. В последния случай с изтичането на определен период от време моето задължение ще се погаси по давност.

Какво е погасителна давност?

Давността е период от време, определен в закона, през който моят кредитор бездейства и не предприема действия за събиране на вземането по принудителен ред. Когато този период от време изтече, моят кредитор се лишава от правото си да търсипринудително изпълнениена моето задължение – за мен се открива възможността правомерно да откажа да заплатя задължението си.Ако кредиторът потърси съдействие от съда за събиране на своето вземане, последният няма задължение да проверява дали давността на задължението ми е изтекла. Аз (илиадвокатът ми) трябва изрично да се позовем на изтекла давност, за да мога да се ползвам от нея. Това означава да откажа да платя и като причина изрично да посоча, че давността е изтекла.В този случай аз все още дължа съответната сума пари, заедно с натрупаните лихви, но кредиторът ми не може да събере вземането си по принудителен ред. Остава възможността да му платя доброволно и това няма да бъде недължимо платено. Това означава, че кредиторът не може да ме принуди да платя, включително и да получи съдействие от компетентните органи, ако аз се позова на факта, че в продължение на дълго време той е бездействал.

Какви са давностните срокове и какви задължения обхващат?

– Принудителното изпълнение срещу мен е невъзможно след изтичане на3 годиниот датата, на която е трябвало да се плати задължението в точно определените случаи:

– вземания за възнаграждение за труд;

Оказва се, че преди много дълго време съм пропуснал да изплатя обезщетение за неизползван отпуск на мой служител. Няколко години по-късно той се сеща за ситуацията и настоява да му платя обезщетението сега. За негово съжаление давностният срок е изтекъл и аз мога да откажа.

– обезщетения и неустойки по неизпълнен договор.

Когато сключвам някакъв договор за мен възникват задължения по този договор, които ако не изпълня аз дължанеустойка. Това често се случва, когато сключа срочен договор с мобилен оператор, при който аз трябва да заплащам месечните си такси за периода на договора, но в един момент мога да реша например да сменя мобилния си оператор катозапазя номера на мобилния си телефони правя прехвърлянето преди да е изтекъл срочния договор с настоящия ми мобилен оператор. В този случай дължа неустойка, която, ако не бъде потърсена от мен от страна на мобилния оператор в 3-годишен срок от датата на прекратяването на договора, не може да бъде търсена по принудителен ред.

– всякакви периодични плащания като плащане на наем, на кабелна телевизия, интернет, сметки за ток или вода.

В случай че пропусна да платя сметка към Топлофикация и в продължение на 3 години топлофикационното дружество не предприеме действия за събиране на сумата, срещу мен не може да бъде насочено принудително изпълнение за тази сума. Когато става въпрос за повече от 1 сметка, тригодишният давностен срок тече за всяка сметка поотделно – от датата, която е определена за плащане на сметката.

– Принудителното изпълнение срещу мен е невъзможно след изтичане на5 годиниот датата, на която е трябвало да изпълня своето задължение за всички случаи, за които законодателят не е предвидил друг срок.

Важно!Недействително би била уговорка между мен и моят кредитор (без значение дали е писмена или устна), с която се разбираме да удължим или скъсим давностния срок или аз предварително да се откажа от възможността да се позовавам на погасителна давност. Това означава, че ако в сключен от мен договор присъства някоя от тези клаузи тя ще няма да има юридическа сила и ще бъде без значение. Но след като е изтекла погасителната давност аз мога да се откажа от “преимуществата”, които ми дава това и да се съглася въпреки изтичането й да платя задължението си.

В следващото Право ще разгледаме кога започва да тече давността, кога се прекъсва, има ли абсолютна давност и как мога да се позова на изтекла давност, когато някой иска да му заплатя задължението си.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Владимир Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *