Дължимият данък може да се плати и на 2 май

През миналите години се следеше дали декларираният данък е постъпил по сметките на НАП до края на деня, в който изтича срокът. На практика това означаваше, че сумите към бюджета в повечето случаи трябваше да са преведени предишния ден.
Гражданите могат да намерят информация за банковите сметки на териториалните дирекции и офиси на интернет страницата на приходната агенция www.nap.bg. От НАП напомнят на гражданите, че те трябва да изпращат дължимите суми към бюджета по сметката на съответната териториална дирекцията по постоянен им адрес.
Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да напишат точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящия номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт), като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.
Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата на агенцията.
За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.
Плащането на данъчните вноски може да стане и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета. От агенцията предупреждават, че преводът на средства към бюджета може да отнеме повече от един ден, ако е направен през интернет.
Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *